Lugnande medel och sömnmedel ökar risken för demens med 50-60 procent
De så kallade lugnande medlen och sömnmedlen, bensodiazepinerna, är inte bara vanebildande. Det kommer också mindre lugnande varningar för att de ökar risken för demens med 50 upp till 60 procent. Är detta anledningen till den alarmerande ökningen av demens i Sverige och övriga västvärlden?
646 431 personer använde bensodiazepiner under 2023 i Sverige enligt statistik från Socialstyrelsen, 109 455 använde dessutom mer än ett preparat. Det skrevs ut mer än 3 miljoner recept.
Forskare vid Harvard University och Universitetet i Bordeaux kopplar ihop medel som innehåller bensodiazepiner med starkt ökad risk för demens. Personer äldre än 65 år som tagit lugnande, ångestdämpande medel och sömnmedel under de senaste 15 åren hade 50 procent större risk att utveckla demens. (1)
Forskarna kom till följande slutsats:
”Resultaten av denna stora befolkningsbaserade studie visar att ny användning av bensodiazepiner är associerad med en cirka 50-procentig ökning av risken för demens … Med tanke på i vilken utsträckning bensodiazepiner nu ordineras, bör läkare och tillsynsmyndigheter överväga de ökande bevisen för de potentiella biverkningarna av denna läkemedelsklass för den allmänna befolkningen.”
Det skrevs ut 3 miljoner recept på bensodiazepiner i Sverige 2023. Närmare 600 000 norrmän använder det varje år, 30 miljoner i USA, (2) och 1,4 miljoner i England (3), för att inte tala om Frankrike, Tyskland, Italien och en mängd andra länder.
Studien som pågått i 20 år visade helt klart, att av de som använde bensodiazepiner regelbundet utvecklade 50 % fler demens än de som ej använde det. Vi har inte hört mycket om denna studie, trots att så många använder bensodiazepiner.
Är detta en förklaring till den ökande förekomsten av demens i världen? 50 miljoner människor i världen lider av demenssjukdomar idag, såsom Alzheimer. Forskare räknar med att det blir 75 miljoner 2030.
Bensodiazepiner är ett av världens mest sålda medicinska preparat, vilket gör det här till en tickande bomb, för det finns långt ifrån vårdplatser för den kommande vågen som vi redan märkt av. (4)
Svenska Dagbladet publicerade en artikel om detta redan 2012 med inledningen:
”Varannan svensk riskerar att drabbas av demens, enligt en ny studie från Umeå universitet.”
– På fem till sju år ökade andelen demenssjuka med 40 procent, sade Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, till SVT:s Västerbottensnytt. (5)
En annan studie som kom från Cardiff University bekräftade dessa studier, men fann att det var 60 procent större risk för demens med bensodiazepiner. (4)
Och även om användningen av bensodiazepiner minskat under de senaste 10 åren i Sverige så finns det studier som visar att övriga psykiatriska medel, så som antidepressiva och antipsykotika även orsakar demens.
En studie visade att början till Alzheimer vid unga år fördubblades vid intag av antidepressiva och antipsykotika, redan 5-10 år innan de verkliga symtomen visade sig, baserat på en dansk studie 2016-2020 på 1745 unga jämfört med en kontrollgrupp på 5235. (6)
Man kan nog säga, baserat på dessa studier, att alla psykiatriska medel är demensframkallande vid längre användning, då alla påverkar det kognitiva. Och i och med att de flesta preparat är beroendeframkallande och mycket svåra att sluta med så är riskerna stora.
Alternativ
Man behöver inte använda beroendeframkallande preparat för att lugna ner sig och sova, det finns alternativ. Magnesium, GABA, L-teanin är bara några kosttillskott som kan få vem som helst att sova. Ta en multivitamin med extra D-vitamin på morgonen, undvik omega-6 så mycket som möjligt (inflammationsframkallande), fyll på med omega-3 (inflammationshämmande), och dra ner på snabba kolhydrater och se till att få lite motion så du tröttar ut dig, säger en hälsokostexpert.
Gör en lista på oavslutade saker, och börja avsluta dem, en efter en. Får du ner det på papper, slipper du ha dem rullande i huvudet på natten. Och du slipper även ADHD-diagnos.
Det finns också en bra bok om hur man förebygger Alzheimer: https://www.diagnosisdiet.com/
Ref:
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu
Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten
Comments